Upptäck Lettland

Tittar man på de länder som tillhör Östeuropa är Lettland en av de platser som är minst utforskat, men i takt med att populariteten växer ökar också turismen. I Lettland finns det många aktiviteter och sevärdheter att besöka, samtidigt som den fantastiska arkitekturen och de fina stränderna lockar många människor. Lettland är ett hedniskt land som, till skillnad från grannländerna, omfamnade kristendomen relativt sent och den starka folktraditionen kan fortfarande ses i allt från festligheter, ritualer och arkitektur.

Är du intresserad av att veta mer om landets historia kan du med fördel besöka någon av de många museum som finns utspridda över regionen, men du kan också spendera tid i naturen och besöka de vattenvägar eller parker som Lettland är känt för. I den vackra huvudstaden Riga får du ta del av en salig blandning av moderna butiker och restauranger, kombinerat med gamla byggnader, kullerstensgator och mycket mer.

Bästa platserna att besöka i Lettland

Ska du åka på weekend i Lettland eller är du kanske i landet för att besöka vänner och familj? Då finns det en hel del saker att hitta på och upptäcka, oavsett vart i landet du befinner dig. Riga är, som känt, landets huvudstad och det är främst här som majoriteten av aktiviteterna och sevärdheterna finns tillgängliga. Det innebär dock inte att Riga är uteslutande det enda område med mycket att erbjuda. Här nedan har vi samlat några riktigt bra och anmärkningsvärda aktiviteter och sevärdheter som passar lika bra för vuxna som för barn.

Seaside Open Air Museum i Ventspils

Seaside Open Air Museum i Ventspils är ett utomhusmuseum där du kan få ta del av över 24.000 olika utställningar. Utställningarna visas på en skärm och sammanlagt är hela utomhussektionen på 4 hektar. Här kan du lära dig mer om de gamla fisketraditioner och tekniker som användes i Kurzeme under 1800.talet eller varför inte besöka de härliga bondgårdarna med rökhus, vackra väderkvarnar, lador och mycket mer. Seaside Open Air Museum i Ventspils har även lokala hantverkare på plats som både väver, smider och skapar.

Promenera i Jauniela

Älskar du arkitektur och en färgglad sådan? Då måste du passa på att ta dig en promenad ner för Jauniela. Den här gatan sägs nämligen vara en av de absolut vackraste och finaste gator som du kan hitta i hela landet. Gatorna är fulla med kullerstenar och byggnaderna har den klassiska jugendstilen. Här finns det även mängder med olika blommor i regnbågens alla färger som du kan beskåda. På gatan hittar du allt från butiker, mindre museum och restauranger där du kan vila fötterna.

Razna lake

Oavsett om du åker till Lettland för att stadsvandra eller för att njuta av hav och sol kommer du troligtvis att vilja besöka en strand. Razna lake är den näst största sjön som finns i Lettland och denna hittar du belägen i Razna National Park. Den här vackra sjön är inte bara rogivande och lugnande för själen, utan den är också omgiven av ett flertal olika sandstränder. För den som inte vill bada (eller som åker till Lettland under de kallare månaderna) är fiske i sjön mycket populärt och uppskattat.

Besök slottet Cesis Castle

Det finns få saker som kan dra en tillbaka i tiden lika snabbt och enkelt som gamla slott. Cesis Castle hittar du i staden Cesis där du har möjlighet att besöka slottet på både insida och utsida för att lära dig mer om den fantastiska historian från 1200-talet. Den som inte är mörkrädd kan testa att klättra upp i slottstornet med bara en lykta som ljuskälla, men det går också att besöka slottets fasansfulla fängelsehålor eller titta på de olika teaterföreställningarna som äger rum på slottsträdgården.

Tarzans Adventure Park

Reser du tillsammans med barn? Då kanske inte gamla slott och historiska museum är speciellt underhållande. För de lite mindre barnen (och även för dig som vuxen) kan det då vara kul att besöka Tarzans egen äventyrspark. Parken hittar du i staden Sigulda och är den största äventyrsparken utomhus i hela Baltikum. Med allt från hinder till utmaningar, linbanor och träd på över 20 meter finns det mängder med saker att hitta på. Varför inte testa på katapulterna eller se om du klarar av klätterväggen som Tarzan själv?