Estland

Estland är ett land i Baltikum som gränsar till Lettland, Ryssland och Östersjön. Det är ett land med många öar, då landets gränser sträcker sig ut i Östersjön och innefattar omkring 1500 av de öar som finns där. Det är ett populärt resmål för bland annat kryssningar från Sverige eller Finland och har en vacker natur och fartfyllda städer.

Tallin

Tallinn är Estlands huvudstad och är norra Europas bäst bevarade stad från medeltiden. Den gamla stan finns med på UNESCOS lista över världsarv och är en fantastisk miljö att strosa runt i. Staden klarade sig utan större skador genom de båda världskrigen och många hävdar att man här kan äta världens bästa pannkakor.

I Tallin finns också den vackra parken kring slottet Kadriorg där man kan ta en härlig promenad i de grönskande omgivningarna. Dessutom finns här ett av landets bästa konstmuseum. En bit utanför Tallin finns också ett friluftsmuseum där besökaren får ta del av hur friluftslivet i Estland såg ut under 1700-talet.

I Tallin finns också många aktiviteter för barnen, såsom en lådbilspark och ett zoo.

Sol och bad

Estland har mer än 3700 km kust mot Östersjön och många vackra sjöar. Detta innebär att det finns många möjligheter till sol och bad.

I kuststaden Pärnu finns ett fantastiskt bad. En lång, vit sandstrand breder ut sig, och badet är mycket långgrunt. Vattentemperaturen är också behaglig, och priserna är mycket bättre här än i många andra badorter i världen. Här finns också möjlighet till spabehandlingar, även vintertid.

I Lahemaa nationalpark finns stranden Võsu, där det förutom en lång, vit strand finns utegym, möjlighet till att spela olika bollspel och lekplats. Dessutom finns Kuressaare badstrand, som är en av de varmaste havsstränderna i Estland. Bukten är mycket grund, och vattnet värms upp snabbt.

Förutom havsbaden så finns det också fina stränder vid de stora insjöarna, till exempel Verevi. Detta är bara ett fåtal av de många stränder som finns i Estland.

Historia

Estland har en lång historia, och under järnåldern bosatte sig ester runtomkring olika fornborgar i landet. Men omkring år 1200 så började korsriddare från Danmark och Tyskland att anlända, och området kristnades. Detta gjorde att den norra delen under medeltiden styrdes av Danmark, medan den södra delen, som kallades Livland, styrdes av Tyskland. Handelsföretaget Hansan använde sig mycket av de estniska städerna, som blev viktiga knutpunkter för handel.

Genom åren bosatte sig många svenskar längs den nordvästra kusten, och under 1500-talet tillhörde en stor del av Estland Sverige. Men under 1700-talet erövrades Estland av Ryssland, och de behöll makten ändra fram till den ryska revolutionen år 1917. Detta var en svår tid, och bönderna i landet var livegna och fick inte flytta om de skulle vilja det. År 1918 blev Estland för första gången självständigt, men detta varade bara fram till det andra världskriget, då Sovjetunionen erövrade landet. Landet var senare under kriget ockuperat av Tyskland, men återgick efter Tysklands förlust till Sovjetunionen, vilket det tillhörde fram till Sovjets fall år 1991.

Tartu

Estland är ett land med många intellektuella. Staden Tartu är Estlands äldsta och näst största stad. Här grundade Gustav II Adolf ett universitet redan år 1632. Tartu är en mycket kultiverad och internationell stad. Här finns många vackra, klassiska byggnader från 1700-talet och lummiga parker. Dessutom finns det många små, mysiga caféer, som ofta också har låga priser.

Kultur

Estniska tonsättare är vanligt inom klassisk musik, till exempel polarprisvinnaren Arvo Pärt. Körsång är också populärt i Estland, och det anordnas ofta stora sångarfester med masskörer. Maten i Estland är ofta ganska syrlig, och det är inte ovanligt med syrad gurka eller surkål. Brödet är även det ganska surt och mörkt. Kvargen, som har blivit mer och mer populär även i Sverige, är också den vanlig i Estland. Några estniska nationalrätter är piroger och blodkorv.