Litauen

Litauen är ett litet land och dess närmsta grannar är Lettland, Belarus och Polen. Det är en parlamentarisk demokrati, vilket innebär att landet har en folkvald president som statschef, tillsammans med en folkvald premiärminister som regeringschef. I Litauen finns det både medeltida miljöer och spår från den sovjetiska tiden, stora skogar och fartfyllda städer.

Historia

Litauen är ett land med en spännande historia. Landet enades för första gången på 1200-talet och har under årens lopp varit i union med Polen. År 1795 intogs landet av Ryssland, men blev åter självständigt efter Rysslands nederlag under andra världskriget år 1918. Även under det andra världskriget blev Litauen invaderat av Sovjetunionen, men efter bara ett år ockuperades det istället av Tyskland. Under de följande krigsåren dödades omkring 200 000 litauer, varav de flesta var judar. Så mycket som 75 procent av Litauens judiska befolkning förintades. Efter Tysklands förlust i det andra världskriget intogs Litauen av Sovjetunionen, och ett kommunistiskt styre inträdde. Efter en misslyckad sovjetisk stadskupp i augusti 1991 blev Litauen återigen självständigt.

Kultur

Litauen är ett fantastiskt resmål för den kulturintresserade. När Litauen frigjordes från Sovjetunionen spelade de stora körerna en stor del, faktiskt en så stor del att man brukar tala om ”den sjungande revolutionen”. Även folkmusiken har en stor del i Litauens kultur, och landet har en rik skatt av framför allt musik för orgel, kör och orkestermusik. Dessutom finns det möjlighet att uppleva både teaterföreställningar och konst.

Städer

Litauens huvudstad är Vilnius, och här kan man hitta många historiska byggnader. I den stora gamla stadskärnan finns det många imponerande både slott och kyrkor som byggts för många århundraden sedan. Även staden Klaipeda är ett populärt resmål. Klaipeda är en charmig hamnstad med arkitektur från 1700-talet. Staden ligger precis vid Östersjön och har färjeförbindelser med flera olika länder. Här finns det många olika saker att gå runt och titta på. Förutom den mysiga hamnmiljön så finns det flera populära statyer och andra landmärken att besöka. Den gamla stadskärnan, postkontoren med sin slående arkitektur och Seklys monument är populära besöksplatser.

Nationalparker

Förutom kultur och arkitektur har Litauen också en vacker natur och flera olika nationalparker som absolut kan vara värda ett besök. I nordöstra delen av landet ligger nationalparken Aukštaitija. Detta är ett skogsområde som domineras av tallar, och där det finns många vackra, små sjöar. Här finns också många andra vackra växter, såsom orkidéer, notblomster, låsbräken och dvärgbjörk. Här finns också flera av Europas sällsynta arter av skalbaggar. I de många sjöarna finns en stor mångfald av olika fiskarter, och har man tur kan man få syn på den ovanliga dammfladdermusen, lo och varg.

I den sydöstra delen av Litauen finns Dzūkija, som är landets största nationalpark. Den gränsar till Belarus och landskapet domineras av skog, och korsas av flera vattendrag.

Om man istället tar sig närmare gränsen till Polen finns Žuvintas där landskapet utgörs av mossar och myrmark, men även skogar och ängar. Här finns det mycket fåglar, och en av de viktigaste arterna är den ovanliga vattensångaren.

Där landet största flod, Nemunas, rinner genom landet från Belarus och mynnar i Kuriska sjön i Östersjön, finns Nemanusdeltat. Detta område översvämmas varje år, vilket skapar bra förutsättningar för många arter av både växter och djur. Här finns också det kuriska näset, en 100 kilometer lång landtunga av sand från Litauen till Kaliningrad. Här finns upp till 60 meter höga sanddyner och mängder av fåglar. Näset är också med på UNESCO:s lista över världsarv.

Stränder

Litauen gränsar till Östersjön, och vid kusten finns staden Palanga, som varje år fylls av glada semesterfirare. Här finns det en fantastisk lång strand och goda möjligheter till sol och bad. Lite längre söderut finns Klaipeda, där det Kuriska näset startar. Här finns en lång cykelled som går längs med stränderna och sanddynerna.