Lettlands 10 största städer – en genomgång

I denna text tar vi dig med på en resa genom några av Lettlands största städer, där varje plats har sin unika charm och lockar besökare med sina sevärdheter och attraktioner. Från den pulserande huvudstaden Riga till kuststaden Jūrmala och de historiska pärlorna som Cēsis och Jelgava, finns det mycket att utforska och upptäcka. Följ med oss när vi tar dig på en virtuell rundtur genom Lettlands städer och avslöjar de populäraste sevärdheterna som gör varje plats speciell. Låt oss börja denna spännande resa genom Lettland!

De 10 största städerna i Lettland (baserat på befolkningsmängd)

 1. Riga
  Riga är Lettlands huvudstad och den största staden i landet. Det är en dynamisk och historisk stad med en mix av olika arkitektoniska stilar. Den populäraste sevärdheten är den gamla staden i Riga, som är en UNESCO-listad plats och är känd för sina vackra medeltida byggnader, som Riga-katedralen och Domkyrkan.
 2. Daugavpils
  Beläget i östra Lettland är Daugavpils den näst största staden i landet. Här kan du besöka Daugavpils fästning, som är en av de bäst bevarade fästningarna i Östeuropa och erbjuder en fascinerande inblick i stadens historia.
 3. Liepāja
  Liepāja är en kuststad vid Östersjön och är känt för sina vackra stränder och sin musiktradition. Den populäraste sevärdheten är Liepājas konserthus, även kallat ”den vita båten”, som är en imponerande byggnad med en unik arkitektur.
 4. Jelgava
  Jelgava är en historisk stad med vackra parker och trädgårdar. En av de mest kända sevärdheterna är Jelgavas slott, som var det formella residenset för de baltiska hertigarna och nu rymmer Lettlands jordbruksuniversitet.
 5. Jūrmala
  Jūrmala är en populär kuststad och ett populärt turistmål i Lettland. Staden är känd för sina vackra stränder, sina trähus i jugendstil och sina kurorter. Den mest populära sevärdheten är Dzintari konserthus, som erbjuder en rad konserter och evenemang.
 6. Ventspils
  Beläget vid Östersjön, är Ventspils en hamnstad med charmig atmosfär. Staden är känd för sina vackra stränder och sina färgglada lekplatser. Den mest populära sevärdheten är Ventspils akvaparks, en stor vattenpark som erbjuder roliga aktiviteter för hela familjen. Hit går även färjan från Nynäshamn.
 7. Rēzekne
  Rēzekne är en stad med starka kulturella och historiska rötter. Staden är känd för sitt slott, Rēzeknes Pils, som är en av de äldsta stenfästningarna i Lettland och erbjuder en intressant inblick i stadens förflutna.
 8. Valmiera
  Valmiera är en stad omgiven av natursköna landskap och är ett populärt resmål för naturentusiaster. Den mest populära sevärdheten är Valmiermuižas öl, där du kan ta en guidad rundtur och smaka på lokalt bryggt öl.
 9. Ogre
  Ogre är en charmig stad belägen vid floden Daugava och är känd för sin natursköna omgivning. Den mest populära sevärdheten är Ogres Ezers, en vacker sjö där besökare kan njuta av vattensporter, fiske och avkoppling vid stranden. Staden har också flera parker och grönområden, vilket gör det till en idealisk plats för naturälskare.
 10. Cēsis
  Cēsis är en historisk stad som har bevarat sin medeltida atmosfär. Den mest populära sevärdheten är Cēsis slott, som är en imponerande fästning med anor från 1200-talet. Slottet erbjuder guidade turer och erbjuder fantastisk utsikt över stadens omgivningar. Utöver slottet kan besökare också utforska stadens charmiga gamla stad och njuta av dess pittoreska gator och kullerstensbelagda torg.

Dessa städer i Lettland erbjuder en variation av kulturella, historiska och natursköna upplevelser. Oavsett om du är intresserad av arkitektur, strandliv, historia eller natursköna platser, finns det något för alla att upptäcka i dessa städer.