Riga

Söker du ett intressant resmål dit du tar dig kvickt och enkelt från våra nordliga breddgrader? Då är en tripp till den lettiska huvudstaden Riga verkligen något att överväga. Hit tar du dig med flyg på bara någon timme från Stockholm, vilket innebär att du snabbt kan ge dig ut och uppleva allt det som den baltiska staden har att erbjuda. Här ska vi tipsa om sevärdheter och annat som gör just Riga till ett så intressant besök.

En historisk anblick

Riga har varit bebott ända sedan ett par tusen år före Kristus; detta har en rad arkeologiska fynd som gjorts i trakten kunnat säkerställa. Staden är belägen på Lettlands västra kust och genom den rinner floden Daugava, som flitigt använts till varutransporter genom historien. Floden har genom åren använts av bland annat vikingar och Hansa-köpmän, vilket under många år gjorde Riga till en av Östersjöns allra rikaste handelsstäder. Idag är Riga Baltikums största stad med drygt 700 000 invånare, vilket motsvarar ungefär en tredjedel av Lettlands totala befolkning.

Resa hit

Du tar dig enkelt till Riga med flyg, men skulle du föredra att anlända med färja så är det alternativet fullt möjligt med färjebolaget Tallink. När du kommer med färja har du bekvämt gångavstånd till Gamla Stan från färjeläget.

För den som vill fortsätta ut i världen erbjuder Riga både buss- och tågförbindelser till andra baltiska resmål samt många destinationer i Ryssland, Tyskland, Polen med mera. Rigas centralstation har nyligen renoverats och finns att hitta i närheten av Gamla Stan, vid Stationstorget.

Att se och göra

I Riga finns det något att göra för alla, oavsett ålder eller intresse. Eftersom det här är en gammal stad, möts besökaren av en mängd spännande arkitektur från olika epoker. Den som gillar att ströva omkring och känna historiens vingslag har med andra ord mycket att hämta i Riga. Gamla Stan är perfekt för sköna promenader, där du med fördel kan ta pauser på något av de härliga kaféer som staden har att erbjuda.

Den kulturellt intresserade besöker med fördel Nationalteatern, en mycket vacker byggnad som stod klar runt början av förra sekelskiftet. Här framförs många olika evenemang under året, där besökaren kan hänföras av den magnifika interiören. Missa inte heller att se några av de många kyrkorna; här finns både ortodoxa och protestantiska kyrkor samt synagogor.

En perfekt utflykt för barnfamiljen är Riga Zoo, där det går att uppleva hundratals olika djur – allt från tigrar till lejon och flamingos! Om ni besöker Riga under sommaren kan det vara riktigt skönt med en eftermiddags-picknick i parken Vērmanes, där ni kan träffa trevliga lokalbor och njuta av de lummiga träden som ger skön skugga.

Den som är bilintresserad ska absolut inte missa Rigas Motormuseum, som inhyser fler än 100 klassiska bilar och motorcyklar. Här är det intressant att ta del av baltisk bilhistoria genom åren.

Bo i Riga

Det saknas verkligen inte alternativ vad gäller boende i Riga med omnejd. Här finner du som besökare allt från enkla hostels till bekväma lägenheter och lyxhotell. Det är med andra ord inte svårt att hitta något som passar den egna resebudgeten. Allra skönast är förstås att välja ett centralt beläget hotell, men med tanke på de goda kommunikationerna i Riga är det inga problem om du väljer ett boende i utkanten av staden.

Mat och dryck

I Riga äter du gott till mycket attraktiva priser, jämfört med den svenska prisnivån. Dessutom hittar du mat från de flesta kök, oavsett om du är ute efter ryskt, italienskt, indiskt eller någon genuint baltiskt. Varför dessutom inte besöka den lettiska chokladtillverkaren Laimas butik och café och njuta av en kopp äkta varm choklad? Perfekt en lite kylig höstdag!