Weekendresa till Riga – upplev Lettlands huvudstad på två dagar

Riga är ett perfekt resmål för en weekendresa. Här kan du uppleva historia, kultur och en livlig atmosfär. Dessutom är det prisvärt för dig som svensk då både mat och boende är betydligt billigare än hemma i Sverige.

Riga är en europeisk pärla som kombinerar medeltida arkitektur, gröna parker och ett pulserande nattliv. Staden är också känd för sin jugendarkitektur och dess historiska Gamla Stan, som är listad som ett UNESCO:s världsarv. Här är några förslag på hur du kan spendera en oförglömlig weekend i Riga:

Dag 1: Utforska Gamla Stan och Rigas Centralmarknad

 1. Gamla Stan
  Börja din weekendresa med att utforska Rigas Gamla Stad, som är fylld med smala, kullerstensbelagda gator och vackra torg. Besök Rådhusplatsen och beundra Sankt Peterskyrkan, Rådhuset och Svarta huvudenas hus. Gå upp i Sankt Peterskyrkans torn för en fantastisk utsikt över staden.
 2. Riga Domkyrka
  Riga Domkyrka är en imponerande gotisk katedral som grundades på 1200-talet. Missa inte att besöka katedralen och lyssna på dess berömda orgel.
 3. Tre bröder
  Tre bröder är en grupp av tre byggnader som anses vara de äldsta stenhusen i Riga. Varje hus representerar olika arkitektoniska stilar från olika tidsepoker, och tillsammans bildar de en fascinerande del av stadens historia.
 4. Riga Centralmarknad
  Efter en dag av sightseeing, bege dig till Riga Centralmarknad, som är en av Europas största marknader. Här kan du prova lokala delikatesser som rökt fisk, bär och traditionella lettiska bakverk. Passa på att köpa med dig några souvenirer eller lokala specialiteter hem.

Dag 2: Upptäck Rigas jugendarkitektur och kulturella höjdpunkter

 1. Alberta iela och jugendarkitektur
  Riga är känt för sin imponerande samling av jugendarkitektur, och Alberta iela är det bästa stället att upptäcka dessa praktfulla byggnader. Ta en promenad längs gatan och beundra de detaljerade fasaderna och konstnärliga balkonger.
 2. Frihetsmonumentet
  Frihetsmonumentet är en symbol för Lettlands oberoende och nationella identitet. Det är en vacker skulptur som är väl värd ett besök och ligger nära flera av stadens parker.
 3. Rigas nationalkonstmuseum
  Rigas nationalkonstmuseum är ett måste för konstälskare. Museet erbjuder en omfattande samling av lettisk konst från 1700-talet till nutid, inklusive verk av kända lettiska konstnärer som Janis Rozentāls och Vilhelms Purvītis. Museet ger en inblick i Lettlands konsthistoria och dess kulturella utveckling.
 4. Kulturella upplevelser
  Om du är intresserad av kultur och underhållning, kan du besöka Lettlands nationalopera och balett, som erbjuder en mängd olika föreställningar året runt. Alternativt kan du besöka den konstnärliga Spīķeri-kvarteret, där du hittar konstgallerier, kaféer och kreativa evenemang.
 5. Avsluta med nattlivet
  Efter en dag fylld med kultur och historia är det dags att upptäcka Rigas pulserande nattliv. Staden erbjuder ett brett utbud av barer, klubbar och restauranger, som passar alla smaker. Besök Folkklubs Ala Pagrabs, en populär lokal bar som erbjuder lettisk öl, traditionell mat och livefolkmusik, eller pröva någon av de eleganta cocktailbarerna i Gamla Stan.

Boende i Riga

När det gäller boende i Riga finns det en mängd olika alternativ att välja mellan, inklusive hotell, vandrarhem och lägenheter. Många av stadens främsta sevärdheter ligger inom gångavstånd från varandra, så att bo i eller nära Gamla Stan är ett utmärkt alternativ för att enkelt kunna utforska staden.

Läs vår guide om boende i Riga >>

En weekendresa till Riga är en fantastisk möjlighet att uppleva en unik blandning av historia, kultur och nattliv i Lettlands huvudstad. Genom att följa denna guide kommer du att få en oförglömlig helg i Riga, fylld med spännande upplevelser och minnen som varar länge.