TT-line startar ny linje: Karlshamn-Klaipeda

Tidtabell för Karlshamn-Klaipeda

Karlshamn-Klaipeda är TT-lines nya satsning som ytterligare stärker trafiken mellan Baltikum och Sverige. I år startar nämligen den stora färjekoncernen en ny linje mellan Karlshamn i Blekinge och staden Klaipeda i Västra Litauen. Det blir således den andra svenska hamnen att ingå i rederiets färjenät, Trelleborg – Klaipeda fortsätter gå som tidigare.

Anledningen till att TT-Line nu kan utöka färjenätet med ytterligare en svensk hamnstad är bland annat företagets nybyggda Green Ship, Peter Pan. Den nya färjelinjen integreras i rederiets tidtabell under 2023 och det här innebär att linjenätet täcks än bättre med fler avgångar och möjlighet att resa vidare till TT-Lines övriga destinationer i Tyskland och Polen.

Förstärkt trafik med ny färjelinje

Beslutet att lägga till Karlshamns Hamn i TT-Lines linjenät bidrar till en tätare trafik till och från Klaipeda i Litauen. Tidigare finns redan sträckan Trelleborg – Klaipeda, men med den nya sydsvenska hamnen förbättras förbindelsen mellan Sverige och Baltikum än mer. Den viktiga hamnstaden Klaipeda är en av de östligaste TT-Line destinationerna och är en utmärkt plats att utgå från om du vill besöka Baltikumländerna. På endast två timmar med bil når du både huvudstaden Vilnius och Riga i Lettland. Sett till svenska hamnar är Karlshamns hamn en av landets största.

Den nya förbindelsen Karlshamn-Klaipeda gör det lättare för resenärer från Mellansverige och östra delarna av landet att ta sig med färja österut. Enligt företaget kommer det erbjudas upp till sex avgångar i veckan från Karlshamns hamn. Totalt tar det cirka 13 timmar att resa från Karlshamn till Klaipeda i Litauen och du kan välja att ta färjan med eller utan bil.

Möjligt att resa vidare

Förbindelsen mellan svenska Karlshamn och litauiska Klaipeda öppnar också upp för möjligheten att fortsätta resandet till Tyskland och Polen. Du kan nämligen ta färjelinjer vidare till Travemünde, Rostock och Świnoujście. Det ska också nämnas i sammanhanget att samtliga TT-Line hamnar har direkt anslutning till närliggande motorvägar. På så sätt kan du enkelt även ta dig vidare via de nationella motorvägarna.

TT-Line är kända för att transportera personer, bilar och gods i moderna fartyg som är bemannade med kompetent besättning. Den nya färjelinjen med sträckan Karlshamn-Klaipeda är också en följd av det nybyggda Green Ship-fartyget Peter Pan. I det nya fartyget erbjuds rymliga hytter, bra service och mat samt högsta tillförlitlighet. Dessutom har Peter Pan ökad transportkapacitet och bidrar även till en mer miljövänlig flotta.

Att göra i Klaipeda

Förutom att vara en av de största städerna i landet är även Klaipeda landets äldsta stad, något som man framförallt kan se när man besöker Gamla Stan. Här vittnar korsvirkeshusen om att staden en gång i tiden tillhörde Tyskland. Detta är en del av staden som är väl värt ett besök för att lära sig mer om historien och landets arkitektur.

Kuriska Näset är en annan sevärdhet som dessutom har blivit listad av UNESCO som ett världsarv. Kuriska Näset är en halvö som är 100 km lång och har en unik uppdelning där halva delen tillhör Ryssland och den andra halva Litauen. Halvön har bland annat blivit känd för att Europas högsta vandringsdyn är belägen här, sanddynerna bjuder på en magisk utsikt.

Litauens tredje största stad, Klaipeda, är en viktig länk och hamnförbindelse mellan Baltikum och Skandinavien. Från Sverige går färjan mellan Karlshamn-Klaipeda, en rutt som tar ungefär 11-13 timmar. Från Klaipeda kan man sedan resa vidare i Litauen, övriga Baltikum, ut i Europa eller stanna för en weekend i den pittoreska hamnstaden som du anländer till.