Upptäck fantastiska Daugavpils!

Planerar du en unik semesterupplevelse? Upptäck Daugavpils, Lettlands näst största stad och en kulturell smältdegel som väntar på att utforskas. Med sin rika historia, fascinerande arkitektur och ett blomstrande konstliv är Daugavpils ett resmål värt att överväga. I denna guide hjälper vi dig att navigera staden och upptäcka dess mest lockande attraktioner.

Stadens rika historia

Belägen vid floden Daugavas strand, erbjuder Daugavpils en fascinerande insikt i Lettlands historia. Staden, tidigare känd som Dünaburg, grundades på 1200-talet och har sedan dess sett en mängd olika kulturer och influenser passera genom dess gator. I dag hittar du en multikulturell stad som bär spår av dess tyska, ryska, polska och judiska historia.

Oemotståndliga sevärdheter

I staden finns mycket att se och uppleva. Följer ett urval av trevliga sevärdheter och platser att besöka.

Daugavpils fästning

Ett av Daugavpils mest framstående landmärken är Daugavpils fästning, en imponerande struktur byggd under det tidiga 1800-talet. Fästningen, som är den största i Nordeuropa, ger en levande bild av staden under tsartiden. Missa inte chansen att utforska dess labyrint av korridorer, militära utställningar och de storslagna bastionerna.

Mark Rothko Art Centre

För konstälskare är Mark Rothko Art Centre ett måste. Denna unika institution är tillägnad den berömde abstrakta expressionisten Mark Rothko, som föddes i Daugavpils. Här kan du se originalverk av Rothko och andra samtida konstnärer, samtidigt som du njuter av den vackra omgivningen i en av fästningens historiska byggnader.

En tur på Daugava

Daugavpils ligger längs Daugava-floden, en vital vattenväg som sträcker sig genom stora delar av Östeuropa. Missa inte chansen att ta en båttur på floden och utforska staden från ett unikt perspektiv. Dessutom erbjuder flodstranden pittoreska promenader, perfekta för en avkopplande eftermiddag.

Grüner Park

För naturälskare, erbjuder Grüner Park en vacker grön oas mitt i staden. Parken, som är uppkallad efter den berömde tyska landskapsarkitekten Georg Kuphaldt, är fylld med pittoreska promenadstigar, vackra statyer och en charmig musikpaviljong.

Lettisk matkultur

Inget besök till Daugavpils är komplett utan att prova på den lokala maten. Lettisk mat är känd för sina rustika, hjärtliga smaker. Prova rätter som ”rupjmaize” (svartbröd), ”piragi” (köttfyllda pajer) och ”sklandrausis” (en sötsak gjord av rågbröd, potatis och morötter). Och glöm inte att prova på några av Lettlands välkända ölsorter.

Ett resmål för alla

Vare sig du är historieälskare, naturälskare, konstälskare eller matälskare, finns det något för alla i Daugavpils. Det är en stad som verkligen har allt – från fängslande historia och kulturella skatter, till vackra landskap och smakliga delikatesser. Så vänta inte, boka din resa till Daugavpils idag och upptäck Lettlands dolda pärla!

Resa till Daugavpils

Resan till Daugavpils från Sverige är smidig och relativt snabb. Flyg till Riga, Lettlands huvudstad, går regelbundet från de största svenska flygplatserna. Från Riga kan du antingen hyra en bil och köra till Daugavpils, en resa på ungefär 3,5 timmar, eller ta ett tåg eller en buss. Om du väljer att ta tåget, kan du njuta av den pittoreska lettiska landsbygden längs vägen.

Daugavpils är mer än bara en stad vid floden Daugava. Det är ett ställe där historien kommer till liv, där kulturella influenser blandas, och där konstnärer och historieälskare kan finna sin plats. Om du söker efter ett resmål som är utanför de slagna stigarna, är Daugavpils definitivt värt ett besök.

Så, packa dina väskor och förbered dig för en resa till Lettlands dolda pärla. Vi är säkra på att du kommer att bli lika fascinerad av Daugavpils som vi är.