Lettland

Lettland är ett land som är mycket populärt att besöka, främst genom båt, men också med hjälp av flyg. Det vanligaste är att man associerar landet med huvudstaden Riga, men sanningen är att det finns många andra platser som är minst lika värda ett besök. Det här landet passar för dig som vill utforska gamla och vackra stadsmiljöer, men också för dig som är intresserad av arkitektur, gamla byar och vacker natur. Dessutom har landet ett betydligt lugnare tempo än vad vi har i Sverige, vilket ger dig en skön avkoppling och en perfekt plats för en weekend.

Funderar du på att besöka Lettland eller har du kanske redan biljetter bokade? Då vill du med största sannolikhet veta vilka sevärdheter och platser som är värda ett besök. Här nedan listar vi några av de mest anmärkningsvärda platser i landet och vad du kan hitta på när du är på besök.

Besök Lettlands pärlor

Som tidigare nämnt är det vanligast att man besöker Riga när man åker till Lettland. Riga är landets huvudstad och här finns allt från shopping till mysiga restauranger, nattliv och vackra gamla byggnader att beskåda. Du hittar t.ex. den stora marknaden där du kan gå på guidade turer med provsmakningar av landets delikatesser, men du hittar också den vackra St Peterskyrkan som restes redan på 1200-talet.

Jurmala beach

Att besöka stranden när man är på semester är en självklarhet för de allra flesta och även om Lettland kanske inte är känt för sina milslånga vita stränder så finns det fortfarande stora möjligheter till härligt bad. På Jurmala Beach i staden Jurmala kan du uppleva den baltiska Rivieran och njuta av böljande vågor, stekande sol och finkorniga stränder. I området hittar du även ett flertal mycket uppskattade restauranger där du kan slå dig ner och njuta av en Piebalga Alus eller Valmiermuizas Alu.

Turaida Castle

Har du planer på att besöka staden Sigulda? Då har du möjlighet att beskåda Turaida Castle, vilket är ett enormt och mycket ståtligt slott som blir ett perfekt historiskt resmål. Här finns det även en mycket stor nationalpark där du kan strosa eller varför inte köpa fina souvenirer. Turaida Castle kan besökas på både insidan och utsidan. Om du väljer att gå in i slottet bör du gå upp i det högra tornet. Här finns det nämligen en hel del som är värt att se.

Karosta Prison

Den som vill ta en paus från slott och stränder kan istället ta en tur till Liepaja. I den här staden kan du nämligen besöka Karosta Prision, vilket är en av de mest historiska platser i landet och ett fängelse från sovjettiden. Om du inte vill strosa runt på egen hand kan du med fördel anmäla dig till en av de många guidade turer som fängelset har. Guiderna är i de allra flesta fall engelsktalande och mycket utbildade om anläggningen i fråga. Den som är modig kan till och med få uppleva hur det var att själv vara fånge i fängelset.

Linbana genom Gaya

Är du inte rädd för höjder är linbanan som går genom Gaya en fantastiskt rolig och trevlig upplevelse. Gaya är en av Lettlands nationalparker som ligger i Sigulda och en åktur tar ca 5-10 minuter. Här kan du njuta av den fantastiska utsikten, de täta skogarna och de djupa dalarna. Observera att det är en god idé att förboka biljetter, eftersom väntetiden på väg tillbaka kan vara ganska lång. När du ändå är i området kan du dessutom besöka restaurang Garsas Frekvence där fokus ligger på europeisk mat, grill och många bra vegetariska alternativ att njuta av.