Vilnius – bortom de kända sevärdheterna

Vilnius, Litauens huvudstad, är en spännande och mångsidig stad som erbjuder en blandning av historia, kultur och modernitet. Även om de mest kända turistattraktionerna är väl värda ett besök, finns det även flera mindre kända och udda upplevelser att utforska i staden. I detta inlägg kommer vi att ge dig tips på några unika och intressanta platser att besöka i Vilnius, bortom de mest kända turistmålen.

  1. Užupis

Užupis, ett bohemiskt och konstnärligt område i Vilnius, utropade sig självt till en självständig republik 1997. Užupisrepubliken är hem för många konstnärer och har en egen konstitution, flagga och ambassader i andra stadsdelar. Missa inte att ta en promenad längs gatorna i Užupis och utforska dess gallerier, caféer och den unika konstitutionen som är översatt till flera språk och finns på en vägg längs Paupiogatan. Här kan du även besöka Užupis ängel, en symbol för frihet och självständighet, och fira Užupis nationaldag den 1 april, då stadsdelen förvandlas till ett livligt festområde.

Statyn Užupis ängel, hittar du i konstnärsdistriktet Užupis i Vilnius.
  1. Författarnas gata (Literatu gatve)

Ett annat unikt inslag i Vilnius är Literatu gatve, en charmig gata dedikerad till författare och poeter som haft betydelse för Litauens kulturarv. Gatan pryds av hundratals konstnärliga plaketter och skulpturer som hedrar dessa författare. Ta en promenad längs gatan och upptäck de olika konstverken, och kanske hittar du en ny favoritförfattare att utforska.

  1. Halle-marknaden (Hales Turgus)

Halle-marknaden, en av de äldsta och största marknaderna i Vilnius, är en fascinerande plats att utforska det lokala köket och handla traditionella litauiska produkter. Här kan du smaka på färska råvaror, köpa lokalt hantverk och uppleva den autentiska atmosfären i en riktig litauisk marknad. Det är en utmärkt plats att hitta traditionella litauiska delikatesser och souvenirer att ta med hem.

  1. Vilnius Toy Museum

För den som är intresserad av leksaker och barndomsnostalgi är Vilnius leksaksmuseum en spännande plats att besöka. Museet är fyllt med historiska leksaker, dockor, spel och andra barnsliga föremål från olika tidsepoker. Det är en unik möjlighet att få en inblick i hur barns leksaker och spel har utvecklats över tid och hur de påverkats av samhällets förändringar.

  1. Keistoteka

Keistoteka är en ovanlig och fascinerande plats som kombinerar konstgalleri, café och vintagebutik. Här kan du utforska udda konstverk, njuta av en kopp kaffe eller te och fynda unika vintagekläder och accessoarer. Det är en perfekt plats att besöka för den som söker en annorlunda och inspirerande atmosfär i Vilnius.

  1. Vingis Park

Vingis Park är en stor grön oas i Vilnius som erbjuder en mängd aktiviteter för besökare. Bortom de vanliga promenadstråken och picknickområdena kan du här upptäcka udda skulpturer och konstverk, hyra en cykel eller trampbåt och delta i olika sportaktiviteter. Parken är även en populär plats för konserter och evenemang under sommarmånaderna.


Vilnius är en stad med många sidor, och att utforska de mindre kända och udda platserna kan ge dig en djupare förståelse för stadens kultur och historia. Genom att besöka platser som Užupis, Literatu gatve, Halle-marknaden, Vilnius Toy Museum, Keistoteka och Vingis Park kan du uppleva stadens unika charm och lära känna Vilnius bortom de mest kända turiststråken. Läs också vår sida om de 10 populäraste sevärdheterna i Vilnius.