Vilnius

Vilnius är Litauens huvudstad och ligger där floderna Naria och Vilnija flyter samman i den sydöstra delen av landet. Trots att staden ligger lite i utkanten av landet så finns det goda förbindelser med både bil, järnväg och flyg, och det är landets viktigaste transportknutpunkt.

Arkitektur

Vilnius gamla stad är klassad som världskulturarv av UNESCO och innehåller många fantastiska byggnader från flera olika tidsåldrar, men har särskilt många byggnader från barockens tid. Exempel på detta är Peter och Paulskyrkan, där det finns över 2000 skulpturer. Dessutom finns katedralen Sankt Stanislaus från klassicismen som är värd att besöka.

Historia

De första byggnaderna i Vilnius uppfördes omkring år 1000, och redan år 1323 blev staden Litauens maktcentrum då storfursten Gediminas bestämde sig för att bosätta sig där. År 1569 gick Litauen in i en union med Polen, och år 1579 uppfördes ett polskt universitet i Vilnius, vilket ledde till att det polska inflytandet ökade. Vilnius kallades ibland för Europas Jerusalem, beroende på att många judar valde att bosätta sig i staden. När landet sedan kom att ingå i Ryssland blev Vilnius guvernements- och universitetsstad i Ryssland.

Under 1800-talet skedde två polska uppror mot det ryska styret, och i båda dessa fungerade Vilnius som centrum för upprorsrörelserna. Under det första världskriget var Vilnius invaderat av tyska trupper, men efter att Tyskland förlorat kriget kom staden att ockuperas av omväxlande Ryssland och Polen.

År 1920 blev Vilnius, efter att Ryssland brutit samman, en del av det fria Litauen, men ockuperades snart av polska styrkor, och kom under hela mellankrigstiden att tillhöra Polen. Under det andra världskriget tillhörde staden istället Sovjetunionen, men ockuperades snart av Tyskland. Av de 75000 judar som levde i Vilnius när den tyska ockupationen inleddes var det bara 2000 – 3000 som överlevde och fortfarande var vid liv när staden intogs av Sovjet den 13:e juli 1944. Efter detta kom staden att tillhöra Sovjetunionen, fram till dess fall 1991, då staden återigen blev huvudstad i det fria Litauen.

Sevärdheter

Vilnius är en stad med ett rikt kulturliv och en spännande historia, och med många intressanta och vackra platser att besöka. Den gamla stadskärnan är en av Europas största och innehåller kullerstensgator, små torg och många vackra kyrkor, som till exempel Sankt Petrus-Pauluskyrkan och Sankta Anna kyrkan. Vid Katedralstorget i gamla stan finns domkyrkan Sankt Ladislaus. Denna innehåller elva olika kapell, som kan besökas var för sig. Det kapell som är tillägnat Litauens skyddshelgon Sankt Casimir anses av många vara det mest besöksvärda. Under kyrkan finns gravvalven med begravda kungligheter och ledare. Här kan man gå en guidad tur, och hela kyrkan har öppet alla dagar i veckan med fritt inträde.

Gamla stans äldsta och populäraste gata heter Pilies. Här finns det goda möjligheter till shopping, då gatan kantas av små butiker där det går att handla allt möjligt, allt från souvenirer och hantverk till linnekläder. Den härliga atmosfären skapas av uteserveringar och duktiga gatumusikanter. Vanlig shopping finns i det stora shoppingcentret Akropolis en liten bit utanför Vilnius.

Vilnius är en stad som under historiens gång har haft en stor judisk befolkning, vilket har präglat stadens kultur. Under det andra världskriget mördades nästan alla de judiska invånarna, men de judiska kvarteren finns kvar. Här finns det möjlighet till guidade turer för att ta del av den lite mörkare delen av Vilnius historia, men också få se hur den judiska befolkningen levde innan nazisternas intåg i staden.

I Vilnius finns många olika museer. Ett exempel är KGB-museet som ligger i en gammal byggnad där KGB höll till under Sovjettiden. Allt härinne står kvar precis som det lämnades när Sovjetunionen lämnade Vilnius år 1991, och i källaren finns ett fängelse. Detta blir en påminnelse om de brott som skedde efter det andra världskriget.