De 10 populäraste sevärdheterna i Vilnius

Vilnius, huvudstaden i Litauen, är en stad med en rik historia, vacker arkitektur och en livlig kultur. Staden har mycket att erbjuda för turister, från gamla kyrkor och slott till moderna konstmuseer och trendiga shoppingområden. Här är de tio populäraste sevärdheterna i Vilnius:

 1. Gamla stan (Senamiestis)
  Vilnius gamla stad är en av de största och mest välbevarade i Europa, med smala kullerstensgator, vackra torg och gamla kyrkor. Det är också en av de mest populära turistattraktionerna i staden.
 2. Gediminas torn
  Gediminas torn ligger på toppen av en kulle i gamla stan, och är en symbol för Vilnius och en viktig del av stadens historia. Besökare kan klättra upp till toppen för en fantastisk utsikt över staden.
 3. Katedralen i Vilnius
  Denna storslagna katedral i hjärtat av Vilnius är en viktig religiös plats och ett imponerande arkitektoniskt mästerverk.
 4. Uzupis
  Denna unika stadsdel i Vilnius är känd för sin konstnärliga anda, sina vackra gränder och sin självständighet. Uzupis har en egen konstitution och flagga, och är ett populärt resmål för besökare som vill uppleva en alternativ sida av Vilnius.
 5. Trakai slott
  Beläget cirka 30 minuters bilresa från Vilnius, är detta vackra slott en av de mest besökta turistattraktionerna i regionen. Trakai slott byggdes på 1400-talet och ligger på en ö i mitten av en sjö.
 6. St. Anne kyrkan
  Denna vackra gotiska kyrka i gamla stan anses vara en av de mest imponerande kyrkorna i Europa, med sin utsökta arkitektur och detaljerade utsmyckningar.
 7. Vilnius universitet
  Detta prestigefyllda universitet grundades på 1500-talet och är en av de äldsta universiteten i Östeuropa. Universitetet är känt för sin imponerande arkitektur och sin rika historia.
 8. Konstmuseet i Litauen
  Detta moderna konstmuseum i hjärtat av Vilnius har en imponerande samling av litauisk konst från de senaste 100 åren. Museet har också ett antal tillfälliga utställningar och evenemang.
 9. Gate of Dawn (Gryningsporten)
  Denna historiska port är en viktig religiös plats och en symbol för Vilnius. Porten anses vara ett mirakel och besöks av tusentals pilgrimer varje år. Läs mer om Gryningsporten här >>
 10. Gediminas Avenue
  Denna livliga aveny i centrala Vilnius är känd för sina trendiga butiker, kaféer och restauranger. Det är en populär plats att besöka för turister