Upptäck Toompea slott i Tallinn

Det är inte varje dag man får chansen att besöka en plats där historien bokstavligen omsluter dig. Toompea slott, beläget på Toompea kulle i Estlands huvudstad Tallinn, är en sådan plats. Här tar vi dig med på en upplevelserik resa genom slottets spännande historia. En resa från korsriddarnas till fram till idag.

Toompea slott har en historia som sträcker sig tillbaka till 1200-talet och har varit en symbol för makt och auktoritet genom tiderna. Det började som en borg som byggdes av danska korsriddare under deras erövring av det som nu är Estland. Genom åren har slottet genomgått en rad förändringar och renoveringar för att möta de behov och utmaningar som varje ny era har fört med sig.

Slottet är en fascinerande blandning av olika arkitektoniska stilar, från gotiska och barocka till klassiska inslag. Den mest kända delen av slottet är Pikk Hermann-tornet, som stolt reser sig över Tallinns skyline. Tornet har blivit en symbol för estnisk självständighet, och att hissa den estniska flaggan på toppen av tornet är en viktig ceremoni som äger rum varje morgon.

En plats för politisk makt

Idag är Toompea slott säte för Estlands parlament, Riigikogu. Parlamentets 101 ledamöter samlas här för att diskutera och besluta om landets lagar och politik. Det är en plats där Estlands framtid formas, och där politiker och beslutsfattare strävar efter att göra landet ännu starkare och mer välstånd.

En panoramavy över staden

Förutom dess historiska och politiska betydelse erbjuder Toompea slott också en fantastisk utsikt över Tallinn. Från kullen kan man se ut över den charmiga gamla staden med sina röda tak, smala gator och välbevarade medeltida byggnader. Utsikten är en påminnelse om hur långt Estland har kommit genom tiderna, från en erövrad nation till en modern och självständig stat.


Att besöka Toompea slott är en unik och minnesvärd upplevelse som tar dig med på en resa genom Estlands historia och politiska liv. Oavsett om du är intresserad av arkitektur, historia eller politik, kommer du att finna något av intresse här. Så nästa gång du befinner dig i Tallinn rekommenderar vi verkligen att du utforskar detta fascinerande slott – du kommer inte att ångra dig!