Bästa tipsen för din Tallinn-resa

Ska du på weekend i Tallinn eller besöker du kanske staden för en längre semester? Då finns det en hel del sevärdheter och saker att hitta på. Tallinn är en fantastiskt fin stad med beundransvärd arkitektur och stora möjligheter till shopping. Här är också nattlivet i full gång och det finns många restauranger där du kan vila fötterna efter en stadsvandring eller avsluta dagen med en glas vin.

Tallinn, eller Reval som det också kallas, är Estlands huvudstad och den största staden som finns i landet. Du hittar huvudstaden vid den Finska viken som är belägen i den norra delen av Estland. Staden är uppdelad i flera olika områden, där den äldre stadsdelen står med på Unescos världsarvslista sedan år 1997. Är det medeltiden som lockar dig så är Tallinn en av de bästa och mest bevarade städerna att besöka.

Tallinns bästa smultronställen

1. Upplev Tallinns gamla stad

Du kan inte besöka Tallinn utan att ta dig en promenad i Tallinns Gamla stad, även känd som Vanalinn. Denna medeltidsstads historia sträcker sig hela vägen tillbaka till Hansatiden, och staden är full av fantastiskt vackra byggnader. Det är inte ovanligt att stöta på byggnader och hus från 1400-talet, men se till att ta på dig sköna skor då gatorna pryds av kullersten. Här finns även en medeltida mur som är hela 1800 meter lång och ringlar sig genom staden.

2. Besök Alexander Nevsky-katedralen

Ytterligare en plats som du bara måste besöka är den ortodoxa katedralen Alexander Nevsky-katedralen. Denna hittar du om du befinner dig i den övre delen av staden. Vi rekommenderar att du har kameran redo. Katedralen fick sitt namn efter krigarprinsen Alexander från Ryssland. Alexander Nevsky-katedralen är precis lika vacker på utsidan som insidan och även under nattetid.

3. Gå en guidad tur

Om du inte har besökt Tallinn tidigare kan det vara en god idé att ta en guidad tur. Med en guidad tur kan du säkerställa att du får uppleva staden på absolut bästa sätt och våga dig bort från de områden där de flesta turister vistas. En riktigt fin och trevlig tur är den guidade turen i Kalamaja. Här kan du även passa på att besöka den riktigt coola och trendiga vinbaren vid namn Shvips, där mousserande rabarbervin kommer ge dig en smakupplevelse utöver det vanliga.

4. Härliga restauranger och barer

Tallinn har mängder med trevliga och härliga restauranger och barer. De allra flesta hittar du i Gamla stan och vi rekommenderar att du bokar bord om du vill vara säker på att få en plats. Under högsäsong kan det nämligen vara väldigt fullt av folk. En av många restauranger som har fått ett riktigt bra rykte är Cru. Cru erbjuder inte bara välsmakande och god mat, utan har också en mycket mysig och trevlig atmosfär.

Tallinn – en perfekt stad för en weekend

Tallinn är verkligen en utmärkt stad att spendera en helg eller weekend i. Är du intresserad av att shoppa kläder och inredning hittar du även ett flertal olika gallerior med både större välkända kedjor, såväl som mer lokala butiker och varumärken. Precis som i Sverige kan vädret vara väldigt omväxlande. Se därför till att du är åker under en tid då det är riktigt skönt och behagligt ute. På så sätt kan du säkerställa att du får ut det mesta av staden, samtidigt som du kan njuta av utelivet och naturen på ett helt annat sätt. Som ett sista tips på vägen rekommenderas ett besök i hamnen om du fortfarande befinner dig i Gamla stan. Vid hamnen blandas färgstark graffiti med ljudet från böljande vågor som slår mot hamn och båtar. Bättre än så blir det helt enkelt inte.