Utforska Bastionsgångarna i Tallinn – ett spännande äventyr under marken

Om du letar efter en unik och spännande upplevelse när du besöker Tallinn, är Bastionsgångarna något för dig. Dessa underjordiska gångar, som byggdes under 1600-talet, erbjuder en fascinerande inblick i Estlands militärhistoria och försvarsstrategier. Utforska detta mystiska nätverk av tunnlar och lär dig mer om dess historia, samtidigt som du njuter av en oförglömlig turistupplevelse.

Bastionstunnlarna är en del av de befästningar som omgav Tallinns Gamla Stan, vilka kallas för bastioner. De byggdes på initiativ av dåvarande svenska guvernören, Bengt Skytte, i syfte att skydda staden mot potentiella angrepp och förbättra dess försvarskapacitet. Tunnelnätverket sträcker sig under Toompea kulle och Gamla Stan och var ursprungligen tänkt att användas för snabb och säker förflyttning av soldater och ammunition under strider.

Bild: Dmitry G, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Med tiden förlorade tunnelnätverket sin strategiska betydelse och började användas som förråd, lagerutrymmen och till och med som bostäder under svåra tider. Under andra världskriget användes Bastionsgångarna som skyddsrum för civilbefolkningen under flygbombningar. Även under kalla kriget hade tunnelnätverket en viktig funktion som skyddsrum och hemlig kommunikationscentral.

Idag är tunnlarna öppna för allmänheten och erbjuder guidade turer som tar dig på en resa genom tid och rum. Tunnlarna är väl bevarade, och du kan se exempel på hur de användes genom historien, från det svenska väldet till andra världskriget och kalla kriget. Under din tur kommer du att upptäcka fascinerande historiska detaljer, och du kommer säkert att lämna med en ökad förståelse för Estlands rika och komplexa förflutna.

En av de mest populära turerna som erbjuds är ”Time Travel in Bastion Tunnels” (Tidsresa i Bastionstunnlarna). Denna guidade tur tar dig på en spännande resa genom 400 år av historia och ger dig en första parkett till spännande händelser som formade Estlands öde. Du får vandra genom de mörka och fuktiga gångarna, upplysta av levande ljus och känna historiens vingslag omkring dig. Berättelserna om soldater, hemliga agenter och civila som sökte skydd här under krigstider kommer att fängsla både vuxna och barn.