Baltikums huvudstäder

Varje huvudstad i Baltikum har sin egen unika karaktär och charm. I detta blogginlägg kommer vi att titta lite närmare på Baltikums huvudstäder och avslöja några oväntade fakta om dem.

Tallinn, huvudstaden i Estland

…är den nordligaste av de tre huvudstäderna. Det är en gammal stad med en rik historia, och det är lätt att bli förälskad i dess medeltida charm. Tallinn har en befolkning på cirka 450 000 människor och är känt för sin gamla stadskärna, som är en av de bäst bevarade medeltida stadskärnorna i Europa. Men visste du att Tallinn också är hem för ett av världens mest futuristiska byggnader? Kumu konstmuseum, med sin moderna arkitektur, är en stark kontrast till de gamla kullerstensgatorna i gamla stan. Tallinn är också känt för sina många restauranger och kaféer, där man kan prova på traditionella estniska rätter.

Kul fakta om Tallinn: Det finns en gammal stadsmur i Tallinn som sägs ha skyddat staden från en anfallande armé av råttor. Enligt legenden skulle invånarna i Tallinn haft en plåga av råttor, så de byggde en stadsmur av bröd för att lura råttorna att gå in i den. När råttorna var inuti muren satte invånarna eld på den, och det drev bort råttorna.

Riga, huvudstaden i Lettland

…är den största av de tre huvudstäderna med en befolkning på cirka 630 000 människor. Staden har en rik kulturhistoria, och dess gamla stadskärna är också ett av UNESCO:s världsarv. Men Riga är också känt för något annat – dess jugendarkitektur. Staden har den största samlingen av jugendbyggnader i världen, och det är en fantastisk upplevelse att promenera genom stadens gator och beundra dessa fantastiska byggnader. Dessutom är Riga hem till en av Europas största centralmarknader, som ligger i fem gamla zeppelinarhangarer.

Kul fakta om Riga: Det finns en staty i Riga som har fått ett oväntat smeknamn – ”Milda med brösten”. Statyn av frihetsgudinnan som står på toppen av frihetsmonumentet har två bröst som lett till att den fick sitt smeknamn.

Vilnius, huvudstaden i Litauen

…har den minsta befolkningen av de tre huvudstäderna, med cirka 540 000 människor. Men trots sin storlek har Vilnius mycket att erbjuda. Staden är känd för sin arkitektur och är också en av Europas viktigaste barockstäder. Men det finns en annan oväntad sida av Vilnius som inte många känner till – dess street art-scen. Under de senaste åren har staden blivit hem för många talangfulla street art-konstnärer, och det är inte ovanligt att se fantastiska muralkonstverk när man promenerar genom stadens gator.

Kul fakta om Vilnius: I Vilnius finns en udda attraktion som är en av stadens minsta byggnader – den lilla republiken Užupis. Det är en självutnämnd republik med sin egen konstitution, flagga och mynt. Det finns också en staty av en ängel som blåser i en trumpet, som sägs ha varit inspirerad av en av änglarna på kyrktaket på Peterskyrkan i Rom.

Trots sina olikheter har de Baltikums huvudstäder en del gemensamt. Alla tre städerna har rika kulturarv och en livlig kafékultur. Dessutom är de alla tre relativt små städer som lätt kan utforskas till fots. Och oavsett vilken stad man väljer att besöka, kommer man garanterat att hitta något som gör resan minnesvärd.