5 saker du inte visste om Riga

Riga, Lettlands huvudstad, är en stad med rik historia och kultur. Det är också en stad som är full av överraskningar och hemligheter som många besökare kanske inte känner till. Här är 5 saker du troligtvis inte visste om Riga.

 1. Riga är hem till Europas smalaste hus
  Riga har en liten, smal gata som kallas för ”Smilšu iela” eller ”Sandgatan” på svenska, där Europas smalaste hus ligger. Huset är bara 1,3 meter brett och 22 meter långt. Det är en av Rigas mest populära turistattraktioner.
 2. Riga har ett museum för ockultism
  Riga har ett museum för ockultism som heter ”Museum of Witchcraft and Magic”. Det är ett fascinerande museum som visar upp en mängd olika föremål och artefakter som är relaterade till häxor, trollkarlar och magi. Här kan du lära dig om lettisk folktro och andra ockulta traditioner från hela världen.
 3. Riga har en av Europas största marknader
  Rigas centralmarknad är en av de största marknaderna i Europa. Den täcker en yta på över 72 000 kvadratmeter och är uppdelad på fem stora hangarer. Här kan du köpa allt från färsk frukt och grönsaker till kläder och hantverk.
 4. Riga var en av de första städerna med elektrisk spårvagn
  Riga var en av de första städerna i Europa som använde elektriska spårvagnar som transportmedel. Detta hände redan år 1888. Idag kan du fortfarande åka spårvagn runt staden och njuta av den historiska och charmiga atmosfären.
 5. Riga har en rik tradition av konstglasblåsning
  Riga har en lång tradition av konstglasblåsning, och det finns fortfarande många glasblåsare som fortsätter denna konstform idag. Det finns flera butiker runt om i staden där du kan köpa vackra glasföremål som är tillverkade på traditionellt sätt.

Det är lätt att fastna i de traditionella turistmålen, men faktum är att det finns så mycket mer att upptäcka. Riga är en stad med spännande historia och massor av platser att upptäcka för dig som turist. Om du planerar att stanna mer än någon enstaka dag i staden så rekommenderar vi varmt att du ger dig ut och söker efter lite mer udda besöksmål. Det är värt det – vi lovar!