Valuta i Baltikum – allt du behöver veta

När du planerar en resa till Baltikum är det viktigt att ha koll på valutan. Baltikum består som du vet av tre länder: Estland, Lettland och Litauen, och alla tre länderna använder numera Euro. I det här inlägget ger vi en översikt av Baltikums valutor och ger dig tips på hur du kan hantera valutaväxling på din resa.

Estland anslöt sig till Euron redan 2011, Lettland införde den europeiska valutan 2014 och året efter, 2015 så valde även Litauen att byta ut sin valuta mot Euro.

Det kan vara bra att ta med sig en mindre summa euro i kontanter när man reser till Baltikum. Det är enkelt att växla till euro i de flesta europeiska länder och det finns också möjlighet att ta ut euro på bankomater när man anländer till Baltikum. Det är dock viktigt att ha koll på avgifter och växlingskurser när du använder bankomater för att undvika onödiga avgifter.

Det är alltid förknippat med en viss risk att gå runt med för mycket kontanter. Du kan råka ut för ficktjuvar eller på annat sätt bli lurad eller bestulen. Därför är ett kort att föredra i de allra flesta fallen. De flesta större butiker, hotell och restauranger i Baltikum accepterar kreditkort, men det kan vara svårare att använda kreditkort i mindre butiker eller på landsbygden.

Det kan också vara en bra att informera din bank eller kreditkortsföretag om att du kommer att resa till Baltikum för att undvika att kortet blockeras av misstag på grund av utlandsanvändning. Många kreditkortsföretag erbjuder också möjligheten att själv låsa upp vissa länder i appen som tillhör kreditkortet.

Sammanfattning

  • Alla baltiska länder använder Euro.
  • Det funkar oftast att använda kort, men ta med en liten andel kontanter.
  • Kolla vad som gäller för utlandsköp och kontantuttag med ditt kreditkort.
100 SEK kostar idag 8.59 Euro
100 Euro kostar idag 1,164.42 SEK