Bästa sevärdheterna i Baltikum – sex platser du inte vill missa

Baltikum är en region med en rik kultur och historia, vacker natur och spännande sevärdheter. Oavsett om du är intresserad av medeltida slott och katedraler, strandpromenader eller nationalparker, så finns det något för alla i Baltikum. Här är några av de bästa sevärdheterna att besöka på din resa till Baltikum.

Gamla stan i Tallinn, Estland

Gamla stan i Tallinn
Gamla stan i Tallinn, ett mycket populärt besöksmål för turister.

Gamla stan i Tallinn är en av de mest välbevarade medeltida städerna i Europa och är en populär sevärdhet i Estland. Stadens murar, kullerstensgator och katedraler ger en unik och historisk upplevelse. Ta en promenad genom de smala gränderna och besök den imponerande slottet Toompea.

Rundāle slott, Lettland

Rundale slott i Lettland
Rundāle slott är ett ståtlig 1700-talsslott i Lettland.

Rundāle slott är en av de mest imponerande byggnaderna i Lettland och är ett fantastiskt exempel på barockarkitektur. Palatset, som ligger i en vacker trädgård, är öppet för allmänheten och är väl värt ett besök för att beundra de många konstverken och skulpturerna som finns här.

Slottet Trakai, Litauen

Slottet Trakai i Litauen.
Som hämtat från en saga reser sig slottet Trakai på en ö i sjön Galve.

Slottet Trakai från 1300-talet är en av de mest kända sevärdheterna i Litauen och är beläget på en ö i sjön Galve. Slottet är en vacker medeltida byggnad med en intressant historia och är nu öppet för allmänheten. Ta en båttur runt sjön och njut av utsikten över slottet från vattnet. Trakai ligger ungefär två mil från huvudstaden Vilnius.

Käsmu havsmuseum, Estland

Käsmu havsmuseum i Estland.
Havsmuséet i Käsmu är väl värt ett besök. Foto: Ave Maria Mõistlik, CC BY-SA 2.5, via Wikimedia Commons

Käsmu havsmuseum är ett fascinerande museum i Estland som utforskar regionens rika sjöfartshistoria. Här kan du lära dig om livet till sjöss och se en samling av gamla båtar och fiskeredskap.

Jurmala Beach, Lettland

Jurmala Beach i Lettland.
Den 2,5 mil långa sandstranden Jurmala Beach utanför Riga i Lettland.

Jurmala Beach är en av Lettlands vackraste stränder och är populär bland både turister och lokalbefolkningen. Sandstranden sträcker sig över flera kilometer och erbjuder en avkopplande plats att sola och bada på under sommaren.

Aukstaitija nationalpark, Litauen

En vy från nationalparken Aukstaitija i Litauen.
Nationalparken Aukstaitija i östra Litauen erbjuder en stund av avkoppling och tystnad. Foto: Reinhard16, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Aukstaitija nationalpark är en av de vackraste nationalparkerna i Litauen och är ett populärt resmål för vandrare och naturälskare. Parken har många vandringsleder och sjöar, och erbjuder en fantastisk utsikt över den litauiska landsbygden.

Hela Baltikum är fyllt av fantastiska sevärdheter och platser att besöka. Här har vi lyft fram några få som du kan se som en inspiration till att upptäcka de tre länderna ytterligare. Trevlig resa!