När är bästa tiden att besöka Baltikum?

Estland, Lettland och Litauen, är ett populära resmål med sin rika historia, vackra natur och kulturella rikedom. En av de vanligaste frågorna vi ställer oss när vi planerar en resa är ”När är bästa tiden att besöka Baltikum?” Svaret beror på vad du vill uppleva.

Våren: Maj till juni

Våren är en fantastisk tid att besöka Baltikum. Dagarna blir längre, vildblommor börjar blomstra och landskapet vaknar till liv efter vinterns vila. Denna tid på året är perfekt för dem som vill undvika sommarens turistströmmar och njuta av en mer lugn och avkopplande atmosfär. Kulturella evenemang, som Tallinns medeltidsfestival och Rigas operafestival, är också en attraktion under våren.

Sommaren: Juli till augusti

För dig som föredrar varmare väder och livliga evenemang, är sommaren den bästa tiden att besöka de baltiska länderna. Med temperaturer som ofta når 20-30 grader, kan du njuta av soliga dagar på de gyllene sandstränderna vid Östersjön. Dessutom är sommaren full av musik- och kulturevenemang, inklusive den världsberömda sångfestivalen i Estland.

Jumala Beach, Lettland
Njut av bad och härliga solnedgångar på Jurmala Beach i Lettland.

Hösten: September till oktober

Om du är en naturälskare, är hösten tiden för dig att upptäcka Baltikum. Skogarna är fyllda med färgglada löv och vandringsturer erbjuder hisnande vyer. Du kan också njuta av skördetidens festligheter och prova på lokala delikatesser.

Tallinn, Estland
Tallinn i höstskrud. Hösten är en utmärkt tid att besöka städer!

Vintern: November till februari

Även om vintern kan vara kylig, erbjuder Baltikum ändå en unik charm under denna tid. Historiska städer som Tallinn och Vilnius är magiskt vackra med snötäckta gator och julmarknader. För vintersportentusiaster finns det också många möjligheter till skidåkning och skridskoåkning.

Julbild från Kaunas i Litauen.
Jul i Kaunas, Litauen

Vår, sommar, höst eller vinter – bästa tiden att besöka Baltikum beror på dina personliga preferenser. Varje årstid har sin egen charm och erbjuder olika aktiviteter och upplevelser. Oavsett när du väljer att resa kan du vara säker på att Baltikum kommer att välkomna dig med öppna armar och lämna dig med oförglömliga minnen.

För att ge dig en bättre uppfattning om vad du kan förvänta dig av vädret har vi sammanställt de genomsnittliga temperaturerna i Baltikum månad för månad. Som du ser är det ganska liknande klimat som vi har här hemma i Sverige.

 • Januari: -5°C till -1°C
 • Februari: -4°C till 0°C
 • Mars: -2°C till 3°C
 • April: 3°C till 10°C
 • Maj: 8°C till 16°C
 • Juni: 12°C till 20°C
 • Juli: 15°C till 22°C
 • Augusti: 14°C till 21°C
 • September: 9°C till 16°C
 • Oktober: 4°C till 10°C
 • November: 0°C till 5°C
 • December: -3°C till 2°C

Observera att dessa temperaturer är genomsnittliga och de kan givetvis variera beroende på exakt plats och årets specifika väderförhållanden. Det är alltid en bra idé att kolla väderprognoser nära din resa för den mest aktuella informationen. SMHI har till exempel utmärkt väderinformation för hela Baltikum.

Spara pengar på att resa under lågsäsongen

Tidpunkten för din resa kan ha en ganska stor inverkan på din resebudget. Att resa under lågsäsong, ofta under vår och höst, kan erbjuda betydande besparingar jämfört med att resa under högsommaren.

En av de mest märkbara fördelarna med att resa under lågsäsongen är att boendekostnaderna ofta sjunker. Många hotell sänker sina priser utanför den hektiska sommarsäsongen eftersom efterfrågan då är lägre, då färre turister befinner sig i landet. Samma gäller flyg och annan transport, där du kan hitta billigare biljetter och mindre trängsel.

Även vissa attraktioner, såsom guidade turer och museer, kan erbjuda säsongsbetonade rabatter. Dessutom kan du njuta av att utforska platser utan stora folkmassor, vilket kan göra din upplevelse mer personlig och avkopplande. Men kom ihåg att vissa tjänster kanske inte är tillgängliga under lågsäsongen och att vissa attraktioner kan ha begränsade öppettider. Det är alltid bäst att kontrollera i förväg.

Att resa under lågsäsongen kräver lite mer planering och flexibilitet, men de ekonomiska besparingarna och chansen att uppleva Baltikum utan folkmassorna kan göra det mer än värt det.